Arrangement arkiv

Farvel, fattigdom

Farvel, fattigdom United Nations Image
 • Dato: 06.10.2016 - 01.01.1970

 • Tid: 18:00 - 20:00

 • Sted: Tivoli, Det Akademiske Kvarter

 • Komite: Debatt

 • Møteleder: Asbjørg Breines

 • Innledere:

  Jørgen Ljønes,
  Representant for Effektiv Altruisme

  Knut Arild Thonstad,
  Underdirektør i NORAD

  Nikolai Hegertun,
  Prosjektleder i Civita

Norge bidrar med store mengder fra sitt statsbudsjett som bistand for utviklingsland, men er egentlig økonomisk bistand det riktige alternativet? Det råder nemlig ingen absolutt enighet om at økonomisk bistand fører til økonomisk vekst. 

 

I dag har utviklingshjelp en høy prioritet på den politiske dagsordenen verden over. I 2015 var den norske bistanden på 34,5 milliarder kroner, fordelt på 109 forskjellige land. Dette tilsvarer rundt 1 % av Norges bruttonasjonalinntekt. Likevel har den Sentralafrikanske republikk en forventet levealder på snaue 50 år, mens Norge ligger i verdenstoppen med 81 år. Selv om det finnes mer enn nok mat til å mette jordas befolkning, krever fremdeles underernæring liv hver eneste dag. Er egentlig økonomisk bistand løsningen på utviklingslandenes problemer?  

 

Norge har drevet med bistand siden 1953. Det råder imidlertid ingen absolutt enighet om at bistand fører til økonomisk vekst eller utgjør en forskjell for enkeltmennesker i utviklingsland. Hvordan går man i dag fram for å sikre at bistandspengene kommer til sin rett, og hva har bistandspengene gjort for utviklingen i verdens fattigste land 

 

Studentersamfunnet i Bergen inviterer til debatt om utviklingspolitikk for å diskutere hvorvidt industrialiserte land som Norge kan bidra til økonomisk vekst og bedre levekår i utviklingsland. Med oss har vi representant fra NORAD, Knut Thonstad og leder for Effektiv Altruisme, Jørgen Ljønes. Videre kommer Nikolai Hegertun, prosjektleder for Civitas prosjekt om utviklingspolitikk.  

 

 

Logg inn