Arrangement arkiv

Forkastelig kasting?

Forkastelig kasting? StefanSzczelkun
 • Dato: 01.11.2016 - 01.11.2016

 • Tid: 08:30 - 09:30

 • Sted: Bergen Offentlige Bibliotek

 • Komite: Aktuelt

 • Møteleder: Torunn Festøy

 • Innledere:

  Kristine Ullaland

  Leder for Zero Waste Norge AS og drifter

  Zero Waste-nettsiden Grønare Kvardag

  Arild Hermstad

  Leder for Framtiden i Våre Hender

  Ingrid Fjellberg

  Bystyrerepresentant for

  Miljøpartiet De Grønne

  Råvarene – Din Zero Waste Kolonial

Studentersamfunnet i Bergen inviterer til frokostmøte på Bergen Offentlige Bibliotek om matkasting og hva som blir gjort i Norge for at vi kan leve et søppelfritt liv.

I januar i år ble Frankrike verdens første land til å pålegge store matbutikker å sørge for at matvarer som fortsatt er spiselige, men ikke kan selges, gis bort til veldedige organisasjoner. I oktober i år la KrF et lignende forslag om matkastelov på bordet for Stortinget, og har i ettertid møtt motstand fra både politikere og aktører på grasrotnivå.

De fleste av oss synes det både er usmakelig og uspiselig å kaste mat. Likevel ble det kastet 361.000 tonn spiselig mat i Norge i 2013, hvorav over halvparten ble kastet hjemme hos deg og meg. I tillegg til matavfall er dagens bruk-og-kast-kultur kilde til store mengder plastavfall og forsøpling. Skal vi stole på at hverdagsheltene, som Kristine Ullaland og Råvarene, kan redde verden med sine Zero Waste initiativ? Eller er det på tide å følge i Frankrikes fotspor, og innføre lover og sanksjoner som hindrer ytterligere forsøpling?

“Globalt sett kunne maten som i dag kastes [i Norge], mettet 900.000 mennesker” sier innleder og leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad. Han har vært en sterk pådriver for forslaget om en matkastelov i Norge.

Kristine Ullaland er miljøaktivist og drifter nettsiden ”Grønare Kvardag”. I Norge fronter hun Zero Waste-tankegangen, der målet er en sirkulær økonomi.

Ingrid Randisdatter Fjellberg er leder for Grønne Studenter Bergen og bystyrerepresentant i Bergen for Miljøpartiet De Grønne. Hun mener tiden for idealisme er forbi og at vi må bruke politikk for å styre samfunnet over i en bærekraftig retning.

I tillegg får vi høre fra den nylig oppstartede Zero Waste-kolonialen Råvarene, og deres mål om å danne en arena der hverdagshelten kan spare miljøet ved å handle råvarer og husholdningsartikler i løsvekt.

Råvarene sørger også for miljøbevisst frokost til de 50 første oppmøtte!

Det kreves medlemskap for å delta på arrangementer i regi av Studentersamfunnet i Bergen. Medlemskap er åpent for alle, og kan kjøpes i døren for 50 kr. Dette gir deg gratis inngang på alle ordinære arrangementer inneværende semester.

Emneknaggen for møtet er #samfaktuelt

Velkommen!   

Logg inn