Arrangement arkiv

Fra subkultur til populærkultur

Fra subkultur til populærkultur Illustrasjon: Tom Simpson
 • Dato: 16.03.2016 - 16.03.2016

 • Tid: 18:00

 • Sted: Teglverket, Det Akademiske Kvarter

 • Komite: Kultur

 • Møteleder: Viktor Drønen

 • Innledere:

  Are Edvardsen

  Überpress

  Josef Yohannes

  Forfatter av Urban Legend

  Sunniva Mollandsøy

  Programleder for Tights ved Studentradioen i Bergen

I begynnelsen av forrige århundre landet Kal-El, en flyktning fra planeten Krypton i en kornåker i Smallville og verden ble aldri den samme. Siden Supermann ankom hyllene i 1938 har mye forandret seg for de moderne serieheltene.

Fra avisstriper og matbokser til den senere tids kinosuksesser, har tegneseriene tatt steget fra subkulturell merkevare til allemannseie gjennom populærkulturen. Det siste eksemplet er premiereaktuelle «Superman vs Batman: The Dawn of Justice». 

Der filmtittelen antyder en oppvåkning for heltene, er framtidsutsiktene annerledes for tegneserier som medium og kunstart. Er den massive interessen rundt tegneseriefilmer en soloppgang for en gylden epoke for mediumet, eller lyser det sterkest rett før solnedgang for en bransje som har spilt alle sine beste kort?

Til samtalen kommer Josef Yohannes, forfatter av Urban Legend. En mer moderne og jordnær helt, som alle kan se opp til. Nå brukes Urban Legend i pensum på ungdomsskolen i Norge.

Sammen med Josef kommer Are Edvardsen fra det bergenske tegneserieforlaget Überpress og Sunniva Mollandsøy fra radioprogrammet Tights på Studentradioen i Bergen.

Hvordan blir tegneseriens framtid? Hvilke konsekvenser får en økt kommersiell suksess for bransjen, og da spesielt serieskaperne?

Logg inn