Arrangement arkiv

Fred & Våpen AS

Fred & Våpen AS Foto: PRT Meymaneh (2010)
 • Dato: 31.01.2017 - 31.01.2017

 • Tid: 08:30 - 10:00

 • Sted: Amalies hage, Bergen Offentlige Bibliotek

 • Komite: Aktuelt

 • Møteleder: Maria Robertsen

 • Innledere:

  Tuva Krogh Widskjold
  Leder i Changemaker 

  Ole Trygsland Hoelseth
  Medlem av Liberalistene

  Knut Sverre 
  Politisk rådgiver i Røde Kors 

  Erling Borgen 
  Filmskaper og journalist 

   

Norge omtales ofte som en fredsnasjon, og donerer hvert år ca. 1 prosent av landets BNP til bistand. Samtidig er Norge verdens tiende største våpeneksportør, og selger våpen og ammunisjon til land både innenfor og utenfor NATO. I 2015 tjente eksportørene mer enn 2,4 milliarder kroner på denne virksomheten.
 
I det norske eksportkontrollregelverket står det at «...Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig». Militært utstyr skal heller ikke eksporteres dersom det er åpenbar fare for at utstyret kan bli brukt til intern undertrykking.
 
Hvordan dette fungerer i praksis er omdiskutert. Forum for Utvikling og Miljø tok i september til orde for full granskning av våpeneksport til borgerkrigen i Jemen. Norske selskaper har eksportert krigsmateriell for 139 millioner kroner til ulike gulf-nasjoner som er parter i borgerkrigen.
 
Temaet vil bli drøftet av leder i Changemaker, Tuva Krogh Widskjold, liberalist og tidligere nestleder i FrP Vestfold, Ole T. Hoelseth, politisk rådgiver i Røde Kors, Knut Sverre, og filmskaper og journalist, Erling Borgen.  
 

 

nestleder i FrP Vestfold
Ole T. Hoelseth
,
kommunikasjonsdirektør i Forsvars-
og
sikkerhetsindustriens forenning,
Mari Ulstein.
liberalist og tidligere
nestleder i FrP Vestfold
Ole T. Hoelseth
,
kommunikasjonsdirektør i Forsvars-
og
sikkerhetsindustriens forenning,
Mari Ulstein.

Logg inn