Arrangement arkiv

Fremtiden i våre stamceller

Fremtiden i våre stamceller David Benbennick & Espen Rosdahl Johnsen
 • Dato: 01.01.1970 - 19.04.2017

 • Tid: 18:00 - 20:00

 • Sted: Teglverket, Det Akademiske Kvarter

 • Komite: Upop

 • Møteleder: Møteleder annonseres

 • Innledere:

  Elisabeth Larsen
  Seniorrådgiver i Bioteknologirådet

  Jan Helge Solbakk
  Professor i medisinsk etikk ved UiO

3D-printing av bittesmå hjerner høres veldig sci-fi ut, men er høyst reelt og ble gjort senest i fjor.

Vi hører stadig om stamceller, men mange av oss vet likevel ikke helt hva det er, eller hvilke muligheter de bringer. Visste du at det finnes stamceller som kan gi opphav til alle andre celletyper? Eller at du med CRISPR-metoden kan klippe og lime i DNA? 

Med stamceller kan vi potensielt dyrke, og til og med 3D-printe organer. I første rekke blir det nok urinblæra som kan printes og transplanteres, men både hjertet, lunger og andre organer vil bli mulig. Kan vi i fremtiden også printe både armer og ben?

Til tross for mange fantastiske muligheter er ikke stamcelleforskning uten etiske problemstillinger. Mange land har innført strenge restriksjoner på hvilke celler det er lov å forske på og hvordan disse skal fremstilles. Bør vi ha lov til å unnfange liv kun for å bruke fosteret som celledonor? Behandling med stamceller kan bli en dyr og ressurskrevende behandlingsform bare de rikeste har råd til.

Elisabeth Larsen, seniorrådgiver i Bioteknologirådet, har brukt stamceller for å forske på utvikling av enkelte sykdommer. Hun kommer for å gi oss en innføring i stamceller og fremtidens muligheter. Jan Helge Solbakk, professor i medisinsk etikk, har arbeidet mye med etiske problemstillinger rundt stamcelleforskning, og vil bidra med sin innsikt innenfor dette feltet.

Logg inn