Arrangement arkiv

Hva skjer’a Kim?

Hva skjer’a Kim?
 • Dato: 17.10.2017 - 17.10.2017

 • Tid: 08:30 - 09:30

 • Sted: Amalies Hage, Bergen Offentlige Bibliotek

 • Komite: Aktuelt

 • Innledere:

  Geir Helgesen 

  leder og seniorforsker ved Nordisk Institutt for Asia-studier (NIAS)

  Hans Jørgen Gåsemyr 

  Postdoktor, Institutt for sammenliknende politikk ved UiB

  Torben Henriksen

  Prosjektkoordinator i Røde Kors

Hva er det egentlig som skjer i Nord-Korea, og hvem er Kim Jong-un? Står vi på randen av atomkrig, eller er det hele bare tomme trusler?

 Studentersamfunnet inviterer til frokostmøte for å diskutere den eskalerte situasjonen mellom USA og Nord-Korea. Innledere vil nøste opp i hva som faktisk skjer i det lukkede landet og hvordan man kan løse en av de største internasjonale konfliktene de siste ti årene.

 I norske medier blir Nord-Korea ofte nevnt i forbindelse med USA og en økende fare for atomkrig. Det er sjeldent overskriftene omhandler de harde kårene lokalbefolkningen lever under. Kritikk av regimet blir slått knallhardt ned på, og en FN-rapport fra 2014 hevder at det er mellom 80.000 og 120.000 politiske fanger i fangeleirer på hemmelige steder. Amnesty mener dette tallet kan være over 200.000. Minst 18 av landets 25 millioner innbyggere er avhengige av nødhjelp for å overleve. Hvorfor hører vi så lite om dette? Og hvorfor virker det som at så få er interessert i å bistå den fattige lokalbefolkningen?

 “Folk på landsbygda i Nord-Korea får det verre og verre” sier innleder Torben Henriksen, som nettopp er tilbake fra sitt 25. besøk i landet. Han kommer på frokostmøtet for å dele sine erfaringer som prosjektkoordinator i Røde Kors, og sine opplevelser fra det lukkede landet.

 Korea-ekspert Geir Helgesen er leder og seniorforsker ved Nordisk Institutt for Asia-studier i København. Han uttaler seg stadig i medier om tilstandene i Nord-Korea og konflikten med USA. Han har i flere år pekt på at Vesten må skape dialog med Kim Jong-un, og at Norge kan være en god megler i samtaler mellom USA og Nord-Korea.

 Hans Jørgen Gåsemyr er postdoktor ved Institutt for sammenliknende politikk ved Uib i tillegg til å være seniorforsker ved Nupi. Med hans omfattende studier innen samfunnsvitenskap med hovedfokus på Asia, utdanning som journalist og tidligere arbeid for FN i Beijing har han bred kunnskap om Nord-Koreas forhold til Kina og resten av verden.

 Det kreves medlemskap for å delta på arrangementer i regi av Studentersamfunnet i Bergen. Medlemskap er åpent for alle, og kan kjøpes i døren for 50 kr. Dette gir deg gratis inngang på alle ordinære arrangementer inneværende semester.

Frokost og kaffe serveres til de 50 første, og vi oppfordrer salen til å komme med spørsmål og innlegg.

 

Velkommen!   

 

Logg inn