Arrangement arkiv

Kjemisk krigføring gjennom tidene

Kjemisk krigføring gjennom tidene Foto: Raymond Departon
  • Dato: 04.10.2016 - 04.10.2016

  • Tid: 18:00 - 20:00

  • Sted: Teglverket, Det Akademiske Kvarter

  • Komite: Upop

  • Møteleder: Marius Gustavsen Paulsen

  • Innledere:

    Leiv Kristen Sydnes

    Professor i organisk kjemi ved UiB

Under den kalde krigen produserte USA og Sovjetunionen nok kjemiske våpen til å utslette store deler av menneskeheten. Praksisen strider i dag med internasjonal rett, men likevel rapporteres det om bruk av kjemiske våpen i Syrias borgerkrig.

Første verdenskrig markerte starten på moderne kjemisk krigføring. Bruken ble allerede forbudt i 1925 da man skrev under Genèvekonvensjonen. Den dag i dag har vi regler for krigføring med både atom-, kjemiske- og biologiske våpen.

I Syria er nærmere 1 500 personer drept og omkring 15 000 skadet som følge av kjemiske angrep. Over 160 kjemiske angrep er rapportert og mesteparten av angrepene involverte kloringass. Professor i organisk kjemi ved UiB, Leiv Kristen Sydnes, vil ikke bare gi oss historien bak, men også gå inn i selve kjemien. Tross faren er det nemlig fullt mulig å lage kjemiske våpen hjemme på ditt eget kjøkken.

Studentersamfunnet inviterer deg til å kjenne på kjemien bak de grusomme våpnene som har ført til død og fordervelse. Dette blir en kveld med både fakta og historiefortelling.

Sydnes har vært president for det Internasjonale forbund for ren og anvendt kjemi (IUPAC). Han har også arbeidet for organisasjonen OPCW, som mottok Nobels fredspris i 2013 for sitt arbeid mot kjemiske våpen. Gled deg til et spennende foredrag etterfulgt av en samtale hvor kjemien stemmer.

Logg inn