Arrangement arkiv

Klimaflyktninger: En ny flyktningstrøm

Klimaflyktninger: En ny flyktningstrøm Mauroof Khalell
  • Dato: 14.03.2017 - 14.03.2017

  • Tid: 08:30 - 09:30

  • Sted: Amalies Hage, Bergen Offentlige bibliotek

  • Komite: Aktuelt

  • Innledere:

    -Professor ved Institutt for sosialantropologi (UiB), Edvard Hviding

De er verken på flukt fra krig eller undertrykkende diktaturer. Menneskene vi skal vie dette frokostmøtet til rømmer fra hjemmet sitt på grunn av klimaendringer og naturkatastrofer.

 

Utenriksdepartementet kaller disse menneskene «miljøfordrevne», og ifølge anslag fra Internal Displacement Monitoring Centre var det hele 185 millioner miljøfordrevne i perioden 2008-2014.

 

Flere øyer i stillehavet står i fare for å forsvinne når havet stiger, og store landområder er allerede under vann. I 2013 søkte en familie fra stillehavsøyen Kiribati om flyktningstatus med dette som grunnlag, og kunne dermed blitt verdens første offisielt anerkjente klimaflyktninger. Den New Zealandske dommeren kalte søknaden for «nyskapende og optimistisk», før han ga dem et blankt nei.

Hvorfor anerkjennes ikke denne familien, og alle de andre miljøfordrevne, som flyktninger etter flyktningkonvensjonen? Og hvordan vil det påvirke mottakerlandene om flere millioner plutselig får rett på beskyttelse fra klimaendringer og naturkatastrofer?

 

 

 

Logg inn