Arrangement arkiv

Retorikk for folk flest

Retorikk for folk flest Foto: Ørnelund, Leif / Oslo Museum
 • Dato: 07.02.2017 - 07.02.2017

 • Tid: 08:30 - 09:30

 • Sted: Amalies hage, Bergen Offentlige Bibliotek

 • Komite: Aktuelt

 • Møteleder: Maja Sendstad

 • Innledere:

  Magnus Takvam 
  Journalist, forfatter og politisk kommentator for NRK

  Trygve Svensson 
  Forsker på retorikk og konfliktløsning ved UiB

  Ida Andersen
  Stipendiat ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB

Den politiske debatten i Norge har de siste årene vært preget av overskrifter om «godhetstyranni» og «lykkejegerne». Politikernes økte bruk av sosiale medier gir demen mulighet til å snakke «rett fra levra». Hvordan vil retorikken prege den norske debatten frem mot årets valg?

Ordet «postfaktuell»ble i fjor kåret til årets nyord av Oxford Dictionaries. Et postfaktuelt system medfører at følelser og personlige overbevisninger får en viktigere rolle enn fakta. Carl I. Hagen sår tvil om menneskeskapte klimaendringer, mens Trygve Slagsvold Vedum er lei av «ekspertveldet». Blant utallige norske bloggere finner man også bloggen til innvandringsminister Sylvi Listhaug, der det rases mot feministeliten og den godtroende venstresiden.

De sosialistiske partiene sliter med å appellere til «folk flest». SV slåss mot sperregrensen, mens AP vingler på meningsmålingene. Er folk lei av å høre om de store spørsmålene som sosiale ulikheter og solidaritet? Kan venstresiden lære noe av høyresiden?

Til møtet kommer Magnus Takvam– journalist, forfatter og politisk kommentator for NRK, Trygve Svensson– forsker på retorikk og konfliktløsning UiB, og Ida V. Andersen –stipendiat ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB.

Logg inn