Arrangement arkiv

Tyrkisk pepper

Tyrkisk pepper Foto: rt_erdogan
 • Dato: 14.02.2017 - 14.02.2017

 • Tid: 08:30 - 09:30

 • Sted: Amalies Hage, Bergen Offentlige Bibliotek

 • Komite: Aktuelt

 • Innledere:

  Morten Myksvoll
  Redaktør for nettsiden tyrkiskpolitikk.no

  Ståle Knudsen 
  Instituttleder ved institutt for sosialantropologi ved UiB

  Siri Neset 
  Forsker ved Chr. Michelsens Institutt 

  Thomas Spence 
  Leder for Norsk Journalistlag

   

Tyrkia har de siste årene vært preget av økonomiske problemer, terror og mislykkede kuppforsøk. Som svar på dette har nasjonalforsamlingen vedtatt grunnlovsendringer som vil kunne samle makten i president Erdogans hender og la ham bli sittende til 2034. Men før det blir vedtatt skal forslaget gå til folkeavstemning i april. Demokratiet henger i en tynn tråd, og folket står med saksa.

Erdogan har den siste tiden drevet en svært hensynsløs og udemokratisk politikk, der han har gått hardt ut mot opposisjonen. Arrestasjoner og knebling av dem som kritiserer ham forekommer over en lav sko, mens pressen må holde seg tause for å unngå å havne bak jern som resten. Den objektive og frie pressen er kraftig redusert, og flere nyhetsbyråer, aviser, radio- og TV-kanaler er blitt stengt ned. Vil en folkeavstemning være legitim når det ikke er tillatt å mene noe annet enn hva President Recep Tayyip Erdogan sier er greit å mene?  

 

Siri Neset er utdannet politisk psykolog som fokuserer på retorikk, persepsjoner, identitet, og sammenhengen mellom politisk ideologi, makt og vold. Hun er for øyeblikket prosjekttilknyttet Chr. Michelsen Institutt (CMI), der hun blant annet har forsket på Tyrkias innenriks- og utenrikspolitikk.

 

Ståle Knudsen professor i sosialantropologi ved Universitet i Bergen, og har jobbet med Tyrkia siden 1990. Han startet egen blogg i 2016 kalt Ståles Tyrkia, der han skrev om folk og samfunn i Tyrkia.

 

Thomas Spence har lang fartstid i journalistyrket og kan vise til en over 30 år lang karriere. Han har erfaring fra blant annet Stavanger Aftenblad, Dagbladet og Aftenposten, og er nå leder for Norsk journalistlag. 

 

Morten Myksvoll er tidligere bystyrerepresentant i Bergen og har studert sammenliknende politikk ved UiB. Han driver nettsiden TyrkiskPolitikk.no, og vil sammen med resten av panelet se på hva de foreslåtte endringene vil ha å si for demokratiet og ytringsfriheten i landet.  

 

Facebooklink

 

 

Logg inn