Nyheter

Stress


Hvorfor har stress og mental helse gått fra et emne man helst ikke skulle snakke om, til et tema en faktisk er nødt til å snakke om? Hva sier egentlig stress om samfunnet vårt?

Les mer

Om historiebruk og -misbruk

Nokre gongar kan versjonen ein brukar av historia verte ein farleg reiskap for å fortelje at ei gruppe menneske er betre enn andre, understreka  Gudni Thorlacius Johanneson, nyvalt president på Island frå 2016. Han leia an med føredrag før debatt om bruk og misbruk av historie, nasjonalarv og nasjonalisme torsdag 23. mars.

Les mer

Kan en timebasere nærvær?

Er det å være en forelder avhengig av fysisk tilstedeværelse? Om en opplever et samlivsbrudd som resulterer i delt omsorg for felles barn, vil dette si at din ”omsorg” for ditt barn, din rolle som forelder går ned til en 50% stilling?

Les mer

EØS-galoppen

2. mai er det 25 år sidan Noreg underteikna avtalen som har utvikla seg til å bli så stor og kompleks at knapt nokon har full oversikt over den. EØS-avtalen var tema for debatten Studentersamfunnet heldt 9. mars.

Les mer

Vitenskap til Folket

Hvordan skal en kunne dele og formidle vitenskapelig forskning og diskurs til allmennheten på en positiv og effektiv måte? Tirsdag 07.mars holdt Studentersamfunnet møte om vitenskapsformidling med psykologspesialist Jan Ole Hesselberg.

Les mer

Vegar til klimasmart landbruk

Korleis norsk landbruk kan møte klimaproblema, og bidra til internasjonal rettferd i matproduksjon, var tema for debatten Studentersamfunnet inviterte til torsdag 23. februar.

Les mer

Ubalansekunsten

Torsdag 16. februar arrangerte Studentersamfunnet i Bergen i samarbeid med KODE et møte for å diskutere såkalt ”ubalanse” i kunsten med tanke på kjønnsfordeling i prestisjetunge kunstsektorer.

Les mer

Kva no, Tyrkia?

Tyrkia går ein avgjerande vår i møte i høve til kåra for demokrati, menneskerettar og ytringsfridom. Tysdag 7. februar heldt Studentersamfunnet frukostmøte om situasjonen på Bergen offentlige bibliotek.

Les mer

Rus forbeholdt samfunnseliten

Tirsdag 7. februar holdt Studentersamfunnet samtale om boken Hasj og Høykultur sammen med forfatterdebutant Tobias Nordbø, dens omhandling av tema rus og klassesamfunn, om hasj og høykultur blant studenter i Oslo.

Les mer

227 minutter med Frank Aarebrot

Fredag 28. oktober inviterte Studentersamfunnet i samarbeid med NRK til forelesning om amerikansk politisk historie med ingen ringere enn universitetsprofessor og forfatter Frank Aarebrot. Mange engasjerte gjester møtte opp for å høre om den ekstraordinære amerikanske historien.

Les mer

Kravet om "sekundvis lykke"

Torsdag, 27.oktober arrangerer Studentersamfunnet i samarbeid med Akademiet for yngre forskere samtale rundt et voksende samfunnskrav om “lykke”.

Les mer

Munchs mørke

Onsdag 12. oktober arrangerte Studentersamfunnet i samarbeid med KODE temakveld om åpenhet rundt psykisk helse med utgangspunkt i Munchs kunstnerskap.

Les mer

Farvel, fattigdom?

Torsdag arrangerer Studentersamfunnet i Bergen debatt om norsk utviklingspolitikk med Jørgen Ljønes, representant for Effektiv Altruisme, Knut Arild Thonstad, underdirektør i NORAD og Nikolai Hegertun, prosjektleder i Civita som innledere.

Les mer

Farvel, fattigdom! Bistand hjelper

Verdens bistand må bli mer resultatorientert, om ekstrem fattigdom skal utryddes. Nordmenn er i en unik posisjon til å hjelpe skriver Jørgen Ljønes og Eirik Mofoss fra Effektiv Altruisme

Les mer

BIFF: Saken er insekter

Tirsdag 27. september arrangerte Studentersamfunnet møte om insekter som bærekraftig mat. I forkant av møtet ble filmen BUGS vist i samarbeid med Bergen International Film Festival.

Les mer

Ingen ring - ingen sex

Torsdag inviterer Studentersamfunnet til samtale om det å vente med sex til etter inngått ekteskap eller partnerskap. Ca 6% av Norges befolkning i alderen mellom 18-45 er jomfru. Noen av disse gjør et bevisst valg om å vente med sex.

Les mer

Hvem sitt Islam

Torsdag 22. september arrangerte Studentersamfunnet debatt om Islam og deretter visning av filmen Road to Istanbul i samarbeid med Bergen International Film Festival.

Les mer

Er introverte mindre verdsatt?

Tirsdag arrangerte Studentersamfunnet foredrag og samtale om personlighetskarakteristikker som introversjon og ekstroversjon, sammen med Espen Skorstad, administrerende direktør i Cut-e Norge, og Arne Kristian Kolberg, konsernsjef i Nortura SA.

Les mer

Forsvar er det beste forsvar

Torsdag 8. september arrangerte vi debatt om forsvarets fremtid og bærekraft. Generalløytnant Robert Mood, Kontreadmiral Elisabeth Natvig, sjef for Forsvarsdepartementets avdeling for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging, og Ståle Ulriksen, forsker og lærer på Sjøkrigsskolen og NUPI møtte opp som innledere.

Les mer

Kvinner i debatt

Tirsdag 6.september arrangerte Studentersamfunnets Upop komité samtale med Lise Rakner, professor i sammenliknende politikk ved UiB, og Ida Torkjellsdatter Storhaug, tidligere leder for Studentersamfunnet og redaksjonsmedlem i tidsskriftet Røyst, til samtale om kvinners plass i ”debatter”.

Les mer

Idiokratiet

I samarbeid med Klassekampen arrangerte vi debatt om demokrati, elitisme og populisme, torsdag 1. september. Tivoli på Kvarteret ble fylt opp til randen av et engasjert publikum.

Les mer

Idiokratiet

Er demokratiet den beste styreformen? Er det en aktuell styreform, eller gir den grobunn for uhemmet majoritetstyranni?

Les mer

7 tusen milliarder kroner

Torsdag 21. april arrangerte Studentersamfunnet samtale med Asle Skredderberget, hvor han fortalte om oljefondets usannsynlige opprinnelse og de tilfeldigheter som gjorde at den norske stat sitter i dag med et av verdens største pengefond.

Les mer

Oljeuka

Oppdagelsen av olje på slutten av 60-tallet har hatt stor betydning for det norske samfunnet. Oljen har etablert seg som en av Norges viktigste ressurser – den står for en betydelig andel av bruttonasjonalproduktet og sysselsatte i 2015 over tre hundre tusen nordmenn.  

Les mer

Frokost med Frank og Bernt

Tirsdag morgen tok de eminente professorene Frank Aarebrot og Bernt Hagtvet turen innom Universitetsbiblioteket for humaniora. Noen av temaene som ble snakket om var republikk eller monarki, sikkerhet vs. frihet og populistiske partier i Vest-Europa.   

Les mer

Døpt sånn eller blitt sånn?

Navnet er en viktig del av et menneskets identitet, det er noe av det første en bruker til å identifisere seg selv med. Men kan man hevde at et navn også har makt over personen det tilhører? Kan et navn på sett og vis bestemme eller tilrettelegge for hvordan et liv kommer til å utfolde seg?

Les mer

Samferdsel: På skinner eller ville veier?

Torsdag 7. april tok Studentersamfunnet imot storbesøk på Kvarteret i forbindelse med en het debatt om samferdsel. Disse inkluderte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, fylkesordfører i Hordaland, Anne Gine Hestetun, næringspolitisk sjef i Bergens næringsråd, Atle Kvamme og Kvinnepolitisk leder i SV, Marthe Hammer.

Les mer

Søppel finnes ikke – bare ressurser på avveie

Tirsdag 5. april, holdt Thomas Hylland Eriksen, professor ved Det Sosialantropologiske Institutt ved Universitetet i Oslo, foredrag for å diskutere søppel og hvordan vi som mennesker definerer, håndterer og forholder oss til det. 

Les mer

Byens grønne skifte

Et møte om byens rolle i det grønne skiftet tok plass i Teglverket på Kvarteret tirsdag 15. mars. Håvard Haarstad, forskningsprofessor ved Institutt for geografi på UiB og spesialrådgiver i Opus Bergen, Taral Zahl Jenssen møtte opp som innledere. 

Les mer

Dugnad for Fellesskapet

Europa har det siste året sett den største flyktningstrømmen siden andre verdenskrig. Den har både i media og politikken fått tilnavnet ”flyktningkrisen”. 

Les mer

Rekreasjonell matematikk

Hva er rekreasjonell matematikk? Førsteamanuensis Roger Antonsen ved Institutt for informatikk på UiO kom innom Kvarteret på tirsdag for å snakke om dette.

Les mer

Siste åndedrett for selvråderett

Et møte om internasjonalisering av norsk rett tok plass i Teglverket på Kvarteret, tirsdag 1. mars. Jørn Øyrehagen og Siri Gloppen, professorer ved Det juridiske fakultet og Institutt for sammenliknende politikk sørget for ulike perspektiv om temaet.

Les mer

Kjønn og ukjønn i historia

Me likar å tru at det går framover. Derfor meiner me gjerne at me er meir frigjorde og opplyste enn tidlegare generasjonar, i alle fall når det gjeld kjønn og seksualitet.

Les mer

Spill på timepLANen

Onsdag 17. februar arrangerte Studentersamfunnets Upop-komité møtet Spill på timepLANen, hvor temaet var bruk av data- og tv-spill i undervisning på grunnskoler og videregående skoler.

Les mer

Geir Grung Memorial Lecture: The Emerging Arctic

On Friday 12th of February, a lecture in honour of the Norwegian diplomat Geir Grung took place at Bergen Public Library. Professor Oran R. Young at the Bren School of Environmental Science and Management at the University of California offered a wide perspective on the various challenges in the Arctic.

Les mer

Edle budsjettdråper

Onsdag 3. februar kom en gjeng vinglade studenter innom Teglverket på Kvarteret for å høre på vinkelner Madeleine Joys. I en trivelig atmosfære ble forskjellige typer vin snakket om og smakt på.

Les mer

Livet på gata

Tirsdagens Aktueltmøte i Bergens Offentlige Bibliotek var en populær affære i de mørke, våte morgentimene. Mennesker presset sammen i de trangeste kriker og kroker for å få med seg Petter Nyquist – kjent fra tv-serien Petter Uteligger, Kari Lossius –  psykolog og klinikksjef ved Stiftelsen Bergensklinikkene og Thomas Anthun Nielsen – redaktør i Megafon, Bergens Gatemagasin, diskutere livet på gaten for bostedsløse.

Les mer

Brygget i regnet siden 1891

Tirsdag 26. januar  tok Sverre Strømmen, ansatt i markedsavdelingen til Hansa Borg Bryggeri, turen innom Teglverket på Kvarteret for å fortelle om Hansas suksessfulle historie. 

Les mer

Rettsstatens grenser

Vår demokratiske rettsstat oppfattes som stabil, og de færreste tenker seg at vi kan oppleve tilstander hos oss som dem man nå ser i Polen og Ungarn, enn si i Italia og Tyskland på 1930-tallet.

Les mer

Samfunnet rekrutterer!

Samfunnet V16

Er du interessert i kultur, vitenskap eller politikk? Liker du å arrangere møter, foredrag eller planlegge minifestivaler på Kvarteret? Studentersamfunnet trenger nye medlemmer og søker etter nettopp deg!

Les mer

A Not So American Christmas

St. Jakobs Church in Bergen is simple. Small. Dark. Cold. An established feature of several Norwegian churches, especially during this specific time of year when everything goes quiet, slows down and stays still.

Les mer

Forskning i front: Åpning

Torsdag 12. november gikk Universitetsbiblioteket og Studentersamfunnet sammen om et heldags arrangement som tok for seg formidling i dagens forskning.

Les mer

Western Sahara: Africa's Last Colony?

On Thursday, November 5th, The Student Society held an event titled Western Sahara: Africa’s Last Colony at Litteraturhuset in Bergen as part of the Focus week: Apropos Afrika.

Les mer

Fisk på djupt vatn

Tirsdag 27. oktober tok Odd Aksel Bergstad, marinbiolog med doktorgrad fra UiB og seniorforsker ved havforskningsinstituttet turen innom Kvarteret for å gi et innblikk i livet på havbunnen.

Les mer

Health and Politics: Change from Within

As part of The Student Society's focus week: Apropos Afrika, the Society invites you to a meeting about public health challenges in Sub-Saharan Africa. 

South Africa’s Minister of Health declared: “Health systems around the world are designed for the rich, not for the poor”. He was referring to the continuing rise in health disparities despite decades of health aid efforts. When and where did it go wrong?

Les mer

Velferdsprofitørene

Torsdag 15. oktober ble en debatt om private aktørers inntog i norske velferdstjenester holdt i Tivoli på Kvarteret. Linn Herning, nestleder i For Velferdsstaten og Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant for Høyre stilte til debatt.

Les mer

Da Gud Ble Mann

Moderne guder har de siste tiår vært hovedsakelig definert som hankjønn i monoteistiske religioner. Kvinnelige guder har så å si vært ikke-tilstedeværende. 

Les mer

This Island is My Land

When market-libertarians seek to establish and engineer their own so called ‘anti-states’ that do not hold the same obligations and requirements as a nation-state, one of which being taxation, can one allocate such behaviour simply to a realm of capitalist profit-insurance?

Les mer

Politisk aften på Legal

Torsdag 1. oktober tok Sveinung Rotevatn, stortingsrepresentant for Venstre og Mímir Kristjánsson, nyhetssjef for Klassekampen turen innom Legal for en uformell politisk debatt.

Les mer

BIFF: Bondens bærekraft

Torsdag 24.09 ble dokumentaren Så Meget Godt i Vente, som handlet om økologisk jordbruk, vist i Tivoli på Kvarteret.
Den ble etterfulgt av en debatt om jordbruk i Storelogen med representanter fra henholdsvis Utviklingsfondet, Bioforsk, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Bioteknologirådet.

Les mer

Hva skal vi med humaniora?

Onsdag den 23. September arrangerte Studentersamfunnets Kulturkomité en ”metasamtale” – i sann humanistisk ånd - om samtalen om humanioras samfunnsnytte.

Les mer

Omsorg i effektivitetens tid

Hva vil det si å vise omsorg og ha empati for andre? Er omsorg underlagt en altruistisk tilnærming til livet? Hvor får individet plass innenfor et empatisk livssyn?

Les mer

Valgvake Kvarteret 2015

Med et besøkstall på over tusen personer, ble valgvaken på Kvarteret en forrykende kveld. En god blanding av studenter, akademikere og politikere møtte opp for å følge kommune- og fylkesvalget over en øl.

Les mer

Kirkebø om kirkevalget

Karl Johan Kirkebø er kandidat nummer tre i Bjørgvin menighet og leder Åpen folkekirke. Han sa til BT: "Det kirkelige valget i Bergen ser ut til å bli en skikkelig thriller."
Les mer

Britain in Labour

Torsdag 10 september avsluttes valget av ny leder for Labour, resultatene publiseres den 12. september. Utfallet har mye å si for Labours framtidige politikk og dets mulighet til igjen å stille som sterk opposisjon til David Cameron og resten av Toriene.

Les mer
Abbonér på denne nyhetsmatingen

Logg inn