Nyheter

Britain in Labour

Britain in Labour UK Parliament

Torsdag 10 september avsluttes valget av ny leder for Labour, resultatene publiseres den 12. september. Utfallet har mye å si for Labours framtidige politikk og dets mulighet til igjen å stille som sterk opposisjon til David Cameron og resten av Toriene.

Sjokkvalg 2015! Tre partiledere trer av grunnet et knusende nederlag og overraskende resultater. Totalt uventet i forhold til hordene av meningsmålinger og varierende kampanjeinnslag og tv-debatter i forkant av den store valgdagen 7 mai. 

Liberal Democrats - etter å ha sittet i koalisjonsregjering med Conservatives som ikke bare har holdt dem i lenker men også strippet dem mer eller mindre fra noen som helst mulighet til å gjennomføre sine hjertesaker - sitter igjen som kun en skygge av sitt tidligere selv. Nick Clegg går av som partileder og gir en melankolsk avskjedstale der han forsøker å forsikre om at partiet vil reise seg igjen. 

United Kingdom Independent Party, får smake fruktene av sin karismatiske fremtreden og forhastede selvtillitt. Nigel Farage, som seilte på tidligere seire i EU og nasjonale meningsmålinger, og som fokuserte på nasjonalisme og populisme, opplever nå konsekvensene av sin til dels milde arroganse og melder sin avskjed som partileder i UKIP. Om det var ektefølt eller ikke kan jo undres, da partiet tidvis nektet Farage å gå av og han til slutt fortsatte som partileder likevel. 

Men kanskje det mest overraskende og mer ”smertefulle” tapet er Labour. Bortsett fra et par ”festninger” som fortsatt lyser rødt i det blå havet, deriblant Manchester, er dette et av Labours verste valg i historien. Hva gikk galt? 7. mai viser kun det siste resultat av en lengre prosess som har foregått siden Tony Blairs New Labour. Med Blairs politikk ble rødfargen vannet ut, og mange av de viktigste prinsippene som tiltrakk arbeiderklassen i England forsvant foran øynene på dem. Fokus endret seg, partiet ble mer moderat og for noen mer ’middelklasse’. 

Arbeiderklassen følte seg oversett. Det er her, opplevelsen av å bli tilsynelatende tilsidesatt av ’sitt eget parti’, samt arbeidsledighet koblet sammen med økt innvandring som gav grunnlag for fremveksten av mer nasjonalistiske og kulturkonservative synspunkt innenfor den engelske arbeiderklassen. Fremveksten av BNP – British National Party på tidlig 2000-tallet og nå UKIP var mulig på grunn av disse endringene i samfunnsoppfattelsen. Og da finanskrisen kom i 2007-2008 var dette for mange et springbrett for å ta en enda mer blå vending. 

Valget i 2010 beviste at Labour slet. Kraftig. Lederskiftet ble iverksatt den gang også, og fristende snakk om å gå ’back to basics’, tilbake til originalen før ’New Labour’. Labour så ut til å være inne i en strøm de ikke klarte å komme seg ut av. Blå nasjonalisme har skylt over Europa de siste årene i etterkant av finanskrisen. Labour har ikke klart å holde tilbake disse nye trendene. Kanskje skyldes det litt utydelige politiske verdier, eller kanskje det skyldes mangel på ren skjær karisma, styrke og bruk av overbevisende patos.

Fra å være et av Storbritannias største og ledende parti befinner det seg i ulendt terreng, ikke totalt ukjent men svært uvant. Spørsmålet er hva nå? Et nytt lederskifte er på gang. Men er det nok? Ligger svaret på Labours noe usikre framtid og videre arbeid i hendene på en enkelt person eller krever det en ny ’gjønågang’ for å låne Meltveit Kleppas kjente konsept? Kan det siste nederlaget være et sunt spark i baken eller er det bare enda en knekk på vei ned til avgrunnen? 

Siden valget i mai, har debattene vært mangfoldige. Deriblant snakk om splittelse og mangel på bred enighet i partiet. De offisielle lederkandidatene er Andy Burnham, Yvette Cooper – begge med tidligere erfaring under Gordon Brown’s regjering, Jeremy Corbyn – 66 åringen fra Islington North med fokus på ’anti-austerity’ og Liz Kendall - en såkalt ’Blair-esk’  og mer moderat kandidat. Det har vært en del blest rundt ’den røde’ Jeremy Corbyn, da han framstår som for radikal for de mer moderate i partiet. Men kanskje det er akkurat dette Labour trenger for å vinne tilbake stemmer? Grunnen til splittelsen og usikkerheten er at de forskjellige kandidatene står for ulike vinklinger av Labours politikk. Og da blir debatten hvilken retning skal partiet gå og hva vil konsekvensene bli av dette? 

Torsdag 10. September gjester Hans Olav Lahlum og Annette Groth Studentersamfunnet for å diskutere valget i Labour.

Se facebook-event her.

 

Av Lina Halvorsen

Logg inn