Nyheter

Dugnad for Fellesskapet

Dugnad for Fellesskapet Sandra Elena Orre

Europa har det siste året sett den største flyktningstrømmen siden andre verdenskrig. Den har både i media og politikken fått tilnavnet ”flyktningkrisen”. 

 

Debatten stormer om åpne eller stengte grenser, om kapasitetsgraden til å ta i mot, og om mulig fare for nasjonal kultur. Midt under denne stormen, ser vi derimot flere og flere tiltak for å hjelpe og bistå mennesker i en ny og utfordrende tilværelse. UiB har selv gått inn for å bidra til å hjelpe flyktninger i Bergen i samarbeid med Bergen kommune, helsemyndigheter og mottaksapparatet. Innsatsen koordineres også med NHH og HiB. Den gamle dugnadsånden blir sakte men sikkert vekket til livet igjen. 

 

Våren 2016 har Studentersamfunnet sparket i gang møteserien HELLO!, en sosial arena hvor lokale studenter kan møtes og bli kjent med unge flyktninger, som del av UiBs Akademiske Dugnad for flyktninger. Arrangementene er et tilbud om sosialt samvær blant unge mennesker i avslappede og uformelle omgivelser. 

 

Formålet med prosjektet er å kunne gi flyktninger med akademisk bakgrunn et avbrekk fra en krevende hverdag. Ved å møte studenter i Bergen, vil man forhåpentlig både kunne tilby et aspekt av normalitet, da akademia kan oppleves som velkjent og en fellesnevner blant de ulike kulturer. I tillegg vil arrangementene forhåpentligvis fungere som en relasjonsplattform, hvor flyktninger både seg i mellom og med Bergen-studenter kan bygge kontaktnettverk til videre og individuelle sosiale sammenkomster. 

 

Det å fungere som relasjonsplattform, å kunne tilrettelegge for individuelle sammenkomster og samarbeid med flere aktører er på sett og vis hovedelementet ved HELLO! sitt arbeid. Å kunne skape en slags synergieffekt ved å samarbeide med flere aktører for å styrke tilbudet til flyktninger i Bergen, men også synliggjøre og tilgjengeliggjøre prosjekter for studenter og akademikere i Bergen som ønsker å ta del i ulikt arbeid med flyktninger, er avgjørende. Flere tiltak samlet gir større eller bedre resultater enn enkelte tiltak hver for seg. Fellesskap har en større virkningskraft. 

 

Det flotte med dugnadsarbeid er dens organiske element. Dugnader foregår gjerne med visse retningslinjer en kan forholde seg til, men med den forståelsen at arbeidet ofte overgår eller utvikler dem, og kanskje tar helt nye vendinger etter hvert. Slikt vil dugnadsarbeid ofte forgreine seg videre. Det er aktiviteten(e) i seg selv som vektlegges ved dugnadsarbeid mer enn individuelle bidrag. 

 

Allerede har synergieffekten tatt fart! Neste uke, tirsdag 15.mars, vil Filmmurerne Filmklubb i samarbeid med HELLO! arrangere filmcafé på Bergens Offentlige Bibliotek som en møteplass til kulturutveksling. Og påfølgende fredag 18.mars inviterer Bergen Filharmoniske Orkester til klassisk konsert i Grieghallen med 40 gratisbilletter til HELLO! sine gjester. Forhåpentligvis er dette bare starten på videre samarbeid og felleskapsbygging. Bli med du også! 

 

Sjekk ut de to kommende arrangementene her: 

Filmmurerne Filmklubb’s filmcafé: https://www.facebook.com/events/1674533286129804/

Bergen Filharmoniske Orkester, Mozarts store messe: https://www.facebook.com/events/532611680234178/

 

Av Lina Halvorsen

 

Logg inn