Nyheter

Edle budsjettdråper

Onsdag 3. februar kom en gjeng vinglade studenter innom Teglverket på Kvarteret for å høre på vinkelner Madeleine Joys. I en trivelig atmosfære ble forskjellige typer vin snakket om og smakt på.

God vin trenger ikke å koste skjorta. Fire forskjellige rimelige viner til under to hundre kroner ble smakt på og omtalt i løpet av kvelden, to hvitviner og to rødviner. Dette var viner fra blant annet Sør-Frankrike og Tyskland.
- Når en skal smake på vin, er det vanlig å starte med hvitvin. Dette er fordi vinene ikke skal overskygge hverandre. Begynner en med den tyngste, som ofte er rødvinen, vil man ikke kunne kjenne smaken i de andre vinene, poengterte Joys.  

For å få en vin til å smake best mulig, må en smake den rett. Hvilke type glass en bruker, hvor mye en fyller opp, og hvor fort en drikker er faktorer som har betydning. Vin kan drikkes fra glass uten stett, men da må en passe på at en ikke sitter og ‘koker’ vinen ved å holde for mye rundt glasset. Jo varmere den blir, jo mer alkohol vil den smake.

Å rulle på glasset når en smaker på vin har en funksjon - det er ikke noe som bare gjøres for at en skal se fancy ut. Vinen er et levende produkt som har vært innesperret som en hermetikkboks frem til den blir åpnet. For å få vinen til å åpne seg, må en tilføre oksygen, slik at den utvikler seg videre. Dette vil føre til at den smaker mer. Særlig de unge, friske vinene trenger litt for å komme i gang. Dette fordi de omtrent nettopp er lagret, flasket og tappet.
En starter med å lukte på vinen, først og fremst for å kjenne på om det er noen feil med vinen; om den er oksydert eller om det er sopp i den. Oksydert vin vil smake noe tilnærmet eddik, mens vin med naturkork som har sopp på seg vil få en lukt som minner om jordkjeller eller blåmuggost.

Videre handler det om å finne felles referansepunkter når en smaker på vin, for å ha noe å relatere den til. Når en setter i gang med selve smakingen, bør en gurgle vinen for å tilføre den mer oksygen. Omgivelsene som vinen er laget i kan ha betydning for smaken. De fleste vinsmakere er enige om at særlig mineraler er noe som påvirker smaken.

Syrlig vin er videre egnet tidlig i måltider, fordi den stimulerer spyttproduksjon.
Hjernen fungerer for øvrig slik at den sier ifra når den mener at en konsumerer noe som er giftig. Giftige ting er ofte syrlige eller bitre. Når en starter å drikke vin må en vende ganen og hjernen til at det ikke er giftig. Riesling er hvitvin som kan fungere godt å starte med, ettersom de er litt søte, men samtidig har en del syre. Når det kommer til rødvin, kan det være lurt å starte med ung, ueiket vin. Eiketønner har fra gammelt av blitt brukt for å lagre og transportere vin. I treet er det stoffer som tilfører smak til vinen, blant disse er garvestoffer som gjør at en blir tørr i munnen.

Rimelig mat og vin kan smake mye dyrere ved å kombinere det rett. I kombinasjon med mat er en grei regel at hvitvin passer best til sjømat, mens rødvin passer best til kjøtt. Imidlertid finnes det også unntak. Hvitvin med mye syre fungerer bra til svin. Riesling kan faktisk være godt egnet til julemiddag med ribbe. Rødvin uten for mye garvestoffer kan også fungere bra med torsk.

Et engasjert publikum, en dyktig møteleder, vinekspert Madeleine Joys, og god stemning førte til en lærerik og trivelig kveld.

 

Link til event på Studentersamfunnets nettsider

Link til event på Facebook

Logg inn