Program

Avocaddiction

Avocaddiction
  • Dato: 06.02.2018 - 06.02.2018

  • Tid: 18.00 - 20.00

  • Sted: Tivoli, Det Akademiske Kvarter

  • Komite: Upop

  • Møteleder: Andreas Vindenes

  • Innledere:

    Charlotte Sletten Bjorå
    Botaniker og
    førsteamanuensis ved UiO

Nordmenn spiser avokado som aldri før, men vet du egentlig hva du spiser? Prisen er i vertfall stiv, og miljøavtrykket dypt.

Avokadoen kom til Norden ved starten av 70-tallet, og har siden modnet ferdig (og vel så det) på mange kjøkkenbenker. Vi ser den på knekkebrød, i smoothies og som grønt gull i guacamole. Ingen spiser mer avokado enn nordmenn, og butikkene kan skryte med 40 millioner solgte årlig. Men hva mer er det å vite om avokadoen, foruten den ekstremt korte holdbarheten?

Prisen på avokado skyter til værs i tråd med etterspørselen. I New Zealand blir avokado solgt på det svarte markedet til tredobbel pris, grunnet høy etterspørsel. Samtidig som konsumet av avokado når nye høyder, ser vi at vannforbruket i produksjonen kan ødelegge lokalmiljø. Er vi uforsvarlig hekta på import-frukten?

For å gi oss en reise i avokadoens verden kommer blant annet førsteamanuensis Charlotte Sletten Bjorå fra Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Bjorå er botaniker med kunnskap om plantenes systematikk, evolusjon og biogeografi. 

Logg inn