Program

Livmor til leie

Livmor til leie
 • Dato: 19.04.2018 - 19.04.2018

 • Tid: 19.00 - 21.00

 • Sted: Det Akademiske Kvarter

 • Komite: Debatt

 • Møteleder: Reinert Lofthus

 • Innledere:

   

  Hans Ivar Hanevik

  Overlege ved Norsk forening for Assistert Befrukting

  Øyvind Håbrekke

  Faglig leder for Tankemien Skaperkraft

  Kjersti Toppe

  Senterpartiet

Kunne du tenkt deg å spe på studielånet ved å selge eggene dine, eller leie ut livmoren din? I Spania er det stadig flere som gjør dette, men hva skjer når den som føder ikke lenger er barnets genetiske mor?

Surrogati innebærer at en kvinne bærer fram og føder et barn på bestilling fra dem som vil bli barnets juridiske, sosiale og i noen tilfeller biologiske foreldre. Ved eggdonasjon blir kvinnen befruktet med en annen kvinnes egg, men beholder barnet selv etter graviditeten.

I Norge er både surrogati og eggdonasjon forbudt. Dette fører til en omdiskutert praksis der nordmenn benytter seg av muligheten i utlandet, før de tar med seg barnet tilbake til Norge.

«Vi behøver et forbud mot å b­enytte seg av surrogati i utlandet på samme måte som sexkjøpsloven gjør det straffbart for nordmenn å kjøpe sex i utlandet», uttalte Kjersti Toppe fra Senterpartiet til Vårt Land i fjor. I tillegg til Toppe kommer overlege og leder i Norsk forening for assistert befruktning, Hans Ivar Hanevik. Han mener det norske lovverket er utdatert, og tar til orde for å legalisere surrogati. Fra tankesmien Skaperkraft kommer Øyvind Håbrekke; en kritiker av både surrogati og eggdonasjon.

 

Logg inn